Geldzorgen? Praat erover! Campagne Zo Helmond van start

In januari en februari staat de gemeente Helmond extra stil bij het thema geld. Een actueel onderwerp, gezien de dure energie en hoge inflatie. Steeds meer inwoners hebben het financieel moeilijk. Daarover praten is vaak lastig. Daarom start een campagne om geldzorgen bespreekbaar te maken.

De komende periode delen inwoners hun verhaal in de hoop dat ook anderen een stap richting hulp durven te zetten.  

Zo HelmondZo Helmond helpt
Het is in deze tijd belangrijker dan ooit om naar elkaar om te kijken en niemand in de kou te laten staan. Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan rondkomen, meedoen en vooruitkomen. Zo is Helmond. Als mensen bang zijn om de verwarming open te draaien, bang zijn om hun bankrekening te bekijken of ’s nachts in bed liggen te piekeren over hoe ze hun kinderen te eten kunnen geven. Juist dan is steun nodig van vrienden, familie, buren én voorzieningen en organisaties binnen de gemeente. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Zo Helmond kan veel betekenen in dit soort situaties. Zo Helmond bestaat uit alle organisaties in Helmond die zorg en ondersteuning bieden. Voor geldzaken en rondkomen zijn dat grotere organisaties als de gemeente, LEVgroep en Stichting Sociale Teams Helmond. Maar ook voorzieningen zoals Super Sociaal, Humanitas Ruilwinkel, BeBizzy of het JIP. Ondersteuning bij rondkomen bestaat bijvoorbeeld uit toeslagen, kwijtscheldingen, goedkopere boodschappen, spullen of begeleiding. Maar we kunnen niet alles. Wij zijn geen buurman die een kommetje soep komt brengen, een vriend die een arm om de schouder slaat of een familielid die even een praatje komt maken. Wij kunnen inwoners niet dwingen om hulp te zoeken of hun leven weer op de rails te krijgen. We kunnen alleen een zetje in de goede richting geven als een inwoner een stap in onze richting zet. Zo komen we samen door de crisis. 

Vraag op tijd hulp 

Wethouder Erik de Vries (Sociale Zaken): 'We zien dat rondom geldzorgen of moeite hebben met rondkomen vaak schaamte zit. Dit zorgt ervoor dat veel mensen pas laat aan de bel trekken. Pas als de situatie zo erg is geworden dat ze vast zijn gelopen. Het is belangrijk om op tijd hulp vragen. Hoe eerder iemand aangeeft dat het even niet lekker loopt, hoe makkelijker en sneller het samen opgelost kan worden. Iedereen heeft wel eens een moment in zijn leven dat het moeizaam gaat. De inwoners uit de campagne willen laten zien dat je het niet alleen hoeft op te lossen. Durf die drempel over te stappen en hulp te vragen. Veel mensen weten niet wat er allemaal aan ondersteuning mogelijk is. Daar willen we met deze campagne iets aan doen. Er is hulp beschikbaar. Maak daar gebruik van.'

Zo Helmond
Op de website Zo Helmond staat handige informatie over geldzaken en rondkomen. Er is te vinden welke organisaties en voorzieningen er zijn, maar ook wat een inwoner zelf kan doen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook bespaartips te vinden. 

Contact

Sommige Helmonders weten de weg naar voorzieningen al prima te vinden, maar dat geldt (nog) niet voor iedereen. Inwoners kunnen altijd rechtstreeks contact opnemen met organisaties die in Helmond zorg en ondersteuning bieden. Mensen die niet goed weten waar ze terechtkunnen met een specifieke hulpvraag kunnen altijd bellen naar de gemeente via 14-0492, optie 2. Daar wordt samen gekeken waar de hulpvraag het beste past.  

Wil jij bovenstaand bericht delen, bijvoorbeeld binnen jouw organisatie, op je website of met bekenden? Op deze pagina vind je het beeldmateriaal bij de campagne.

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen