Submenu

Een verkeerde vervolgopleiding gekozen: wat nu?

02-09-2022

Wanneer jongeren niet de juiste keuze voor een vervolgopleiding hebben gemaakt, komen ze daar vaak in september, oktober of november al achter. Ze willen iets anders, maar de vraag is: wat dan?

Het ROC Ter Aa in Helmond heeft de oplossing gevonden. Speciaal voor deze jongeren, die niet op hun plek zitten en dreigen uit te vallen in het onderwijs, hebben zij een begeleidingstraject ontwikkeld in de vorm van een stage. Het doel van de begeleiding is dat de leerlingen kunnen ontdekken wat ze willen en wat bij ze past. 

Onder de noemer ‘bedrijvencarroussel’ krijgen jongeren drempelloos de mogelijkheid hun duurzame arbeidsplek te vinden. Ook halen ze via deze weg hun startkwalificatie (niveau 2). De eerste jongere is inmiddels geplaatst, en de verwachting is dat er een grote instroom zal plaatsvinden in oktober 2022. 

Verschillende bedrijven, waaronder de Huijbregts Groep in Helmond, bieden stageplekken aan. Nicole Swinkels van de Huijbregts Groep vertelt:

‘Op dit moment is er één jongere bij ons aan de slag. In tegenstelling tot een BBL-traject, waarbij je direct een arbeidsovereenkomst aangaat, is dit traject vrijblijvender. Het is een kijkje in de keuken, ontdekken hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. En mocht het werk of het bedrijf niet bij de jongere passen, dan is de teleurstelling en het gevoel van falen minder groot: de jongere mag dan gewoon ergens anders gaan ‘proeven’. 

Het traject is maatwerk, en dus niet in beton gegoten. Er wordt gekeken naar de jongere, en zijn of haar behoeftes en wensen. Er zijn geen vastomlijnde regels over de stageperiode, of opdrachten die allemaal moeten worden afgevinkt. Het enige dwingende? Op tijd op je werk zijn, natuurlijk. 

Meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Johan Otten van het ROC Ter Aa.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen