Submenu

Het belang van een prettige werksfeer voor de mentale gezondheid van werknemers

26-05-2023

We weten het allemaal: een prettige werksfeer is van groot belang voor de mentale gezondheid van werknemers. Veel bedrijven werken hard aan het creëren van een open cultuur, zodat medewerkers op een fijne manier hun werk kunnen doen en er tegelijkertijd ruimte is om problemen aan te kaarten.

We bedoelen het goed, maar: is de manier waarop we voor onze werknemers zorgen wel de beste manier? En hoe komt de manier waarop we zorgen voor onze medewerkers over op de mensen om wie het gaat? Kies je voor goedbedoelde initiatieven als gratis kantoorfruit en een flesje koel water wanneer je medewerkers op een hete dag buiten moeten werken? Het zijn mooie ideeën die komen uit een goed hart, maar er valt nog een wereld te winnen. Problemen als armoede en (de gevolgen van) laaggeletterdheid verdienen structurele aandacht, ook op de werkvloer.

Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers weten dat zij altijd bij je aan kunnen kloppen, ook als er problemen spelen die misschien niet (direct) aan de werkzaamheden gerelateerd zijn? Want ook wanneer de problemen enkel thuis spelen, hebben deze invloed op het functioneren op de werkvloer. Hoe help je je werknemers op een manier die past bij de hulpvraag? 

Het Ruimte om te leven event

Tijdens het Ruimte om te leven event vertelt Tim ‘s Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van armoede, over de grote kloof tussen wat hij de hoopvollen en de hooplozen noemt. In zijn boek ‘Beledigende broccoli’ beschrijft hij de kloof tussen goede bedoelingen en de uitwerking daarvan aan de hand van onder meer broccoli. Zo zouden kinderen in achterstandswijken bijvoorbeeld gezonder moeten eten. Een goed idee, maar wanneer deze kinderen zonder ontbijt naar school zijn gekomen, zijn er dringender problemen om op te lossen. 

De rol van werkgevers

Welke rol spelen werkgevers in het overbruggen van de kloof en in het verkleinen van de sociale tweedeling die we in Helmond zien? Bij de Huijbregts Groep is men erg bewust bezig met het creëren van een goede werksfeer en open bedrijfscultuur. Nicole Swinkels vertelt: ‘Door te zorgen voor een open communicatie met onze medewerkers zorgen we dat mensen weten dat ze met problemen bij ons terecht kunnen. Wij kunnen niet alles oplossen, maar weten wel welke hulp we kunnen inschakelen om problemen aan te pakken. Dat geldt voor geldzorgen, voor belastingzaken, maar ook voor hulp bij het invullen van formulieren. Wij helpen ze op weg en laten zo steeds opnieuw zien dat mensen bij ons vragen mogen stellen. Elke dag met lood in je schoenen naar je werk gaan, dat is niet goed voor je mentale gezondheid. Door samen de werksfeer goed te houden, zorg je voor beter welbehagen van je medewerkers’, aldus Nicole.

Wil jouw organisatie meer weten over het structureel ondersteunen van het welzijn van de medewerkers? Wil jij brede welvaart en ruimte om te leven de aandacht geven die het verdient, zodat je personeel zich goed voelt en optimaal kan presteren? Meld je dan aan voor het Ruimte om te leven event. Tijdens de bijeenkomst krijg je meer inzicht in waar een steeds groter wordende groep mensen mee worstelt. Ook vind je er informatie over wat er in Helmond op dit gebied te vinden is aan hulp en ondersteuning. Mensen met kennis op diverse belangrijke kennisgebieden zijn aanwezig om je te informeren en om samen het gesprek aan te gaan.

Datum: woensdag 21 juni 2023
Tijd: van 17.00 tot 20.00 uur
Locatie: Elkerliek ziekenhuis - in de kapel

Heb je een uitnodiging ontvangen? Meld je dan aan via de link op de uitnodiging. Geen uitnodiging ontvangen? Geen probleem! Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar ruimteomteleven@helmond.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen