Menstruatiearmoede ontregelt het dagelijks leven voor velen

Joske Giesen 15-09-2021
519 keer bekeken {0} reacties

Je zou denken dat de wereld-menstruatie-dag vooral bedoeld is om stil te staan bij de positie van meisjes en vrouwen in arme landen.

En het klopt dat er nog steeds plekken op de wereld zijn waar ze geloven dat menstruatie iets vies en verkeerds is en dat vrouwen die ongesteld worden, moeten worden opgesloten. Maar… ook in Nederland bestaan nog steeds taboes rondom menstruatie en is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend dat gebruikgemaakt kan worden van een schoon toilet en menstruatieproducten als maandverband en tampons.

Recent is in de landelijke politiek aandacht gevraagd voor de zogenaamde menstruatie-armoede in Nederland: 1 op de 10 vrouwen in Nederland heeft wel eens te weinig geld om tampons of maandverband aan te schaffen. Naast dat dit voor allerlei lichamelijke ongemakken kan zorgen, zoals irritaties of zelfs infecties, is dit ook een behoorlijke aanslag op het normale dagelijkse leven. Veel meisjes en jonge vrouwen komen bij een gebrek aan menstruatieproducten niet naar school en missen hierdoor belangrijke lessen. Volgens AJN Jeugdartsen gaat het om ruim 25.000 personen!

Probleem valt op te lossen

In Schotland is als eerste land ter wereld besloten om dit probleem op nationaal niveau aan te pakken: maandverband en tampons zijn voortaan gratis te verkrijgen op scholen en in openbare gebouwen. Helaas hebben onze verantwoordelijke minister en staatssecretaris besloten om dit voorbeeld niet te volgen. Zij vinden dat menstruatie-armoede opgelost moet worden door gemeenten (die geld krijgen voor armoedebestrijding) en het onderwijs (die geld krijgen voor voorlichting en daarmee taboes zouden moeten kunnen doorbreken). Helaas heeft dit op de meeste plaatsen in Nederland nog niet geleid tot concrete dan wel structurele oplossingen.

Helmondse initiatiefgroep

Om die reden is er een Helmonds initiatief ontstaan dat het probleem in onze stad op een praktische manier wil oplossen. De initiatiefgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de bibliotheek, middelbare scholen, cliëntenraad Participatiewet, GGD, gemeente Helmond, verzekeraar CZ en de stichting SMO. Zij hebben in hun eigen organisatie en netwerk aandacht gevraagd voor dit probleem en het verzoek gedaan om bij te dragen aan de oplossing ervan. Een probleem dat in een land als Nederland eigenlijk helemaal niet zou moeten bestaan. 

De voorbeelden hieronder maken duidelijk dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. We hopen dan ook dat iedereen in Helmond en in het bijzonder iedere Helmondse ondernemer, voorziening, school, openbaar gebouw en buurthuis zal gaan zorgen voor een gratis en laagdrempelig aanbod van menstruatieproducten. Samen lossen we dit op! Ook enthousiast geworden? Lees meer op de pagina van de Actiegroep Menstruatiearmoede

Jan van Brabant College Molenstraat

Op het JvB college is het onderwerp menstruatiearmoede besproken in de leerlingenraad. Resultaat is dat er in de school een kastje is gemaakt waar leerlingen gratis menstruatieproducten kunnen halen wanneer zij deze nodig hebben. Eerder was het al mogelijk om maandverband te vragen bij de administratie, maar dit is in de praktijk te hoogdrempelig gebleken. Geert-Jan Nilissen (directeur): “Ik had nog nooit van menstruatiearmoede gehoord. Ik ben er erg van geschrokken dat dit probleem er is. De leerlingenraad heeft mij zeer positief verrast met de wijze waarop wij dit onderwerp samen hebben kunnen bespreken. Wij hebben afgesproken over een tijdje samen te bekijken of de gekozen oplossing toereikend is.” Dhr. Nilissen zal deze aanpak van menstruatiearmoede ook bespreken met zijn collega’s van de andere middelbare scholen in Helmond.

Werkvloertaal

Bij Werkvloertaal –een taalschool voor statushouders met een locatie in het centrum van Helmond– hebben ze voortaan (gratis) maandverband en tampons in de toiletten liggen. Daarnaast zijn zij bezig met het ontwikkelen van themagericht lesmateriaal: zij zullen menstruatie en menstruatieproducten opnemen in het lesmateriaal over gezondheid. Irene Haisma (directeur): “Als een cursist zich voorafgaand of tijdens de les druk maakt over het gevaar van doorlekken, komt er die dag van leren weinig tot niets terecht. Dat is zonde. Zeker ook omdat de oplossing zo eenvoudig te realiseren is.”

Basisschool St. Trudo

Op basisschool St. Trudo hebben ze al heel lang prullenbakjes in de toiletten staan, zodat meisjes hun gebruikte maandverband eenvoudig weg kunnen gooien. Dit om te voorkomen dat meisjes ermee de klas in moeten of het verstoppen in de spoelbak (zoals jaren geleden eens is gebeurd). De moeder van de juf van groep 8 is bezig met het maken van leuke tasjes om aan de achterkant van de wc-deuren te hangen. In deze tasjes zal maandverband worden gestopt opdat elke leerling er eenvoudig en zonder het te hoeven vragen, gebruik van kan maken. De menstruatieproducten voor in de tasjes worden via de LindaFoundation gratis verstrekt door Libresse. Natuurlijk zullen het ophangen van de tasjes en de reden waarom, besproken worden met de leerlingen. In het nieuwe schooljaar zullen de groepen 7 en 8 samen de film ‘Vlekkeloos’ gaan kijken en bespreken.

Bron: De Loop 

Ben jij als Helmondse professional op zoek naar manieren om mensen te helpen? Of het nu gaat over gezondheid, menstruatiearmoede, financiële moeilijkheden of andere problemen: Ruimte om te leven helpt je graag met het vinden van passende hulp. Neem een kijkje op de pagina 'Tips voor professionals' voor meer informatie. 

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen