Onzekere en stille collega

Nicole Swinkels 15-11-2021
222 keer bekeken 0 reacties

Het gaat al een tijdje niet zo lekker met de Helmondse Remco, zo is ook zijn baas John opgevallen. Zijn facilitair medewerker oogt onzeker, is stiller dan anders en meldt zich vaker ziek.

John heeft al eens voorzichtig gepolst hoe het met hem gaat, maar durft niet door te vragen. Hij wil Remco niet in verlegenheid brengen. Daarbij zijn het zijn zaken niet. Sterker nog: als werkgever mag je officieel helemaal niet informeren naar de privésituatie van je medewerkers. Hoe hoog John openheid in zijn bedrijf ook in het vaandel heeft staan en hoe graag hij Remco als mens ook wil helpen, als werkgever is hij verplicht de privacy van zijn medewerkers te respecteren.

Zelf komt Remco niet uit zijn schulp. De schaamte is te groot. Want hoe leg je aan je baas uit dat je eigenlijk niet naar je werk durft omdat je bang bent dat je vrouw Shirley zich van het leven berooft. Dat je langer vrij nodig hebt om er voor haar te kunnen zijn. Ruim twintig jaar misbruik en mishandeling hebben bij Shirley hun tol geëist. Twaalf hulpverleners heeft ze al versleten, maar niemand wist tot de kern door te dringen. Ze is er klaar mee, met alles, en heeft geen zin om voor de dertiende keer haar verhaal te vertellen.

Pas als de situatie volledig uit de hand uit is gelopen - na een zelfmoordpoging wordt Remco door de politie op zijn werk gebeld -  krijgt baas John dit schrijnende verhaal te horen. Hij aarzelt geen moment en geeft Remco alle tijd en ruimte om er samen met zijn vrouw weer bovenop te komen. En hij drukt hem op het hart om bij eventuele problemen sneller aan de bel te trekken zodat hij mee kan denken over een oplossing. De deur van de directiekamer staat altijd open.

Veel werkgevers krijgen te maken met dilemma’s als deze. Je streeft naar een klimaat waarin werknemers hun privéproblemen of gezondheidssituatie openlijk en veilig kunnen bespreken, maar wordt gehinderd door de wet op de privacy. Met als gevolg dat je belangrijke informatie mist en daardoor niet goed voor je mensen kunt zorgen. Soms zijn de gevolgen hiervan zelfs desastreus. Een werknemer in deze Brabantse regio stierf een paar jaar geleden op de werkvloer aan een hartstilstand. Naderhand bleek dat hij een hartkwaal had verzwegen uit angst zijn baan te verliezen.

Ben jij als Helmondse professional op zoek naar manieren om jouw medewerkers te helpen? Of het nu gaat over gezondheid, financiële moeilijkheden of andere problemen: Ruimte om te leven helpt je graag met het vinden van passende hulp. Neem een kijkje op de pagina 'Tips voor professionals' voor meer informatie. 

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen