Stadsplan basisvaardigheden: het stimuleren van geletterdheid

Saskia Kalter 23-06-2022
483 keer bekeken 0 reacties

Voor het thema aanpak van laaggeletterdheid hebben verschillende Helmondse partners in het eerste kwartaal van dit jaar samen het stadsplan basisvaardigheden opgesteld, met als motto 'Iedereen kan een stap zetten'.

In sommige wijken van Helmond leven inwoners gemiddeld zeven jaar korter. Dat willen en kunnen we niet accepteren. Vandaar dat verschillende Helmondse partners zich op allerlei manieren inzetten om de gezondheid van de inwoners te verbeteren.

Gezondheid is een breed begrip: het gaat naast fysieke gezondheid ook om dagelijkse functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijk participeren. De mate van geletterdheid en digitale vaardigheden heeft invloed op de gezondheid. Lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheid zijn stuk voor stuk voorwaarden om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.

Inwoners die onvoldoende over deze vaardigheden beschikken zijn laaggeletterd. In Helmond is dat bijna 17%. Zij voelen zich vaak zowel fysiek als mentaal minder gezond door de gevolgen hiervan. Het is daarom van belang om (digitale) geletterdheid zowel zichtbaar als bespreekbaar te maken binnen Helmond.

Het stadsplan basisvaardigheden is een manier om dit onderwerp op de kaart te zetten. Het
plan is ontwikkeld om taal onder de aandacht te brengen en te werken richting wijkgerichte
ondersteuning op maat. Want werken aan basisvaardigheden maakt niet alleen taalvaardiger, maar ook gelukkiger, zelfredzamer, sociaal actiever en gezonder. De aanpak van laaggeletterdheid draagt dus bij aan de verbetering van de gezondheid van de inwoners.

Tijd om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan! Bekijk het stadsplan via de link hieronder. 

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen