Maartje Vos-Swinkels is freelance projectleider Energiearmoede, en werk onder meer voor de gemeente Helmond en Energiehuis Slim Wonen. Momenteel werkt ze voor het Energiehuis aan een project dat zich richt op huurders met een inkomen op 150% van het bijstandsniveau. Zij kregen van de gemeente een brief dat ze recht hebben op energietoeslag. De gemeente is vervolgens gaan nadenken: wat kunnen we nog meer doen? Want als de wind alsnog door kieren het huis in waait, zijn mensen met alleen een eenmalig geldbedrag nog niet geholpen.
Maartje houdt zich voornamelijk bezig met het helpen van mensen om simpele bespaarmiddelen thuis toe te passen. Bijvoorbeeld door de tas met energiebesparende middelen die de ontvangers van de energietoeslag gratis bij Energiehuis Slim Wonen kunnen ophalen. Hierin zitten onder meer radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en een waterbesparende douchekop. Speciale energiecoaches en een klusteam staan bovendien klaar om gratis te helpen met het toepassen van de producten. Sinds 5 september kan de tas op verschillende locaties worden opgehaald, en inmiddels zijn er al zo’n 1500 exemplaren vergeven. In totaal zullen er 5000 tassen worden gevuld.
De toegevoegde waarde van het platform Ruimte om te leven Helmond zit hem voor Maartje vooral in het kunnen uitwisselen van ervaringen met andere partijen en organisaties. Ze heeft gemerkt dat in Helmond veel organisaties met hetzelfde bezig zijn, en dan is het fijn om elkaar te kunnen ondersteunen of zelfs samen te werken. Dat je ook eens kunt vragen: ‘hoe hebben jullie dat opgelost?’ Bovendien werken veel projecten met dezelfde doelgroepen: wie last heeft van energiearmoede, kampt misschien ook met menstruatiearmoede.
Waarom mensen zich bij het platform zouden moeten aansluiten? Maartje: ‘Ik denk echt omdat je samen sterk staat. Het is zo zonde als je in je eentje zoekt naar oplossingen, waarbij iemand je misschien eenvoudig kan helpen. Zo hebben wij hulp gezocht in het benaderen van de doelgroep. Je wilt op prettige wijze met mensen communiceren, zodat ze zich gezien voelen, en langs willen en durven komen om de box op te halen. Je wilt mensen niet beledigen, of betuttelen met een wijzend vingertje. Daarom hebben we, op aanraden van armoederegisseur Rinske Overvliet gesproken met ervaringsdeskundigen, mensen die leven op bijstandsniveau en ervaring hebben met energiearmoede. Zij kwamen met inzichten die voor ons heel waardevol waren.’
Heb jij al een profiel op het platform van Ruimte om te leven? Zo kom je eenvoudig in contact met andere Helmondse professionals, en maken we samen het verschil!