Energiearmoede: extra middelen in Helmond beschikbaar

Saskia Kalter 07-12-2022
347 keer bekeken 0 reacties

Energiearmoede. De term duikt de laatste tijd bijna dagelijks op in de media. Maar ook vóór de gascrisis was er al sprake van energiearmoede. De energierekening is te hoog voor het inkomen. En ook voor verduurzamen is nauwelijks geld.

Een steeds grotere groep mensen heeft niet de middelen om hun huis goed te isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen. Vaak gaat het om mensen die in slecht geïsoleerde (sociale) huurwoningen leven. De gascrisis heeft de urgentie pijnlijk duidelijk gemaakt. Alle hens aan dek dus voor iedereen die zich hiermee bezighoudt. Ook hier is sprake van een steeds grotere tweedeling. Zij die kunnen verduurzamen en dus lagere energiekosten hebben en zij die dat niet kunnen. De aanpak energiearmoede is een gezamenlijke aanpak van de gemeente Helmond, de Helmondse woningcorporaties, de Levgroep en Energiehuis Slim Wonen.

Een begin maken met besparende maatregelen

De gemeente Helmond heeft extra middelen beschikbaar gesteld voor grote groep mensen die heel veel moeite heeft om de energierekening te betalen. De grens voor hulp is opgehoogd naar 150% van het minimum. Gedragsonderzoek laat zien dat loont om mensen te helpen met het aanbrengen van kleine maatregelen te treffen in huis. De actiegroep ‘energiearmoede’ is opgericht om acties op gebied van energiearmoede af te stemmen met wooncorporaties, energiehuis Slim wonen, de Levgroep etc. om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen. In Helmond hebben ongeveer 9.600 huishoudens te maken energiearmoede.

De acties

  • De gemeente keert energietoeslag uit en helpt mensen tot 150% van het bijstandsniveau. Op dit moment is de energietoeslag uitgekeerd aan 6.400 mensen op of onder 130% van het bijstandsniveau. 91% woont in een huurwoning en 9% in een koopwoning.
  • Advies en hulp met klussen. Er zijn bespaarcoaches (nu zo’n 15) die advies kunnen geven en de gemeente biedt een energietas aan. Ook kunnen mensen gebruik gaan maken van een ‘Kierenjager’ (een klusser die onder andere de kieren in huis dicht).
  • Deze kierenjagers worden nu geworven en daarna opgeleid. De LEV groep regelt en organiseert dit. Samen met woningcorporaties wordt het uitgevoerd.
  • Op langere termijn gaan we de slechtere woningen van mensen met energiearmoede isoleren.

Lees meer op de actiepagina 'Energie besparen doe je samen'. 

 

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen