Voorstelling Laaggeletterd in Helmond

Saskia Kalter 25-10-2023
937 keer bekeken 0 reacties

Dinsdag 24 oktober organiseerde het Taalhuis Helmond een interactieve theatervoorstelling rondom het thema van laaggeletterdheid. Of, beter gezegd: over lage basisvaardigheden. Vragen als 'Wat is het?', 'Hoe kun je het herkennen?' en 'Wat kun je als professional betekenen?' kwamen aan bod.

De avond werd afgetrapt door Linda van de Donk van het Taalhuis. Namens de samenwerkingspartners binnen het Taalhuis (gemeente HelmondBibliotheek Helmond-PeelLEVGroep, Stichting Lezen en Schrijven en ROC Ter Aa) vertelde ze meer over wat het Taalhuis doet. Wethouder Cathalijne Dortmans beschreef de situatie in Helmond: 1 op de 6 Helmonders heeft te lage basisvaardighede om voldoende mee te kunnen doen in de samenleving. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Meestal wordt gedacht dat het gaat om 'nieuwe Nederlanders', maar het zijn grotendeels mensen die Nederlands als moedertaal hebben (NT1).  Vaak blijft het, bijvoorbeeld door schaamte, verborgen. Toch heeft het een grote invloed op het dagelijks leven: van het ondersteunen van een kind bij het maken van een spreekbeurt tot het niet begrijpen van een bijsluiter van medicatie. Mensen die lage basisvaardigheden hebben, hebben bovendien vaker te maken met armoede en gezondheidsproblemen. 

Acteurs van Hetsen & Visschers lieten op treffende wijze aan de hand van verschillende scènes, situaties en personages zien hoe lage basisvaardigheden iemands leven beïnvloeden. Zo zagen we een jonge vrouw die niet wist hoe ze haar zoon kon helpen met het maken van een powerpoint en die nieuws van school miste doordat ze de schoolapp niet goed begreep. Of een man wiens vrouw een hersenbloeding kreeg, waardoor zij hem niet langer kon helpen op tijd te komen bij afspraken. Zijn dokter zag niet dat hij adviezen over gezonde voeding best wilde opvolgen, maar dat de etiketten lezen in supermarkt een te grote drempel vormde. 

Ten slotte werd één van de scènes opnieuw gespeeld, waarbij het publiek mocht ingrijpen op momenten waarop zij de situatie anders zouden aanpakken. Op interactieve wijze leerde het publiek, dat bestond uit professionals uit onder meer het onderwijs, de kinderopvang, sociaal werk en het bibliotheekwezen, zo meer over de beste manier om lage basisvaardigheden bespreekbaar te maken. Ook kregen ze handvatten om mensen vervolgens te helpen hiermee aan de slag te gaan. 

Heb je de avond gemist, maar zou je wel meer willen weten over lage basisvaardigheden? Wil je als persoon of organisatie met dit thema aan de slag? Het Taalhuis denkt graag met je mee over de beste aanpak op maat. Neem contact op via info@taalhuishelmond.nl of 06-86880462.

Afbeeldingen

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen